Najczęściej zadawane pytania
Szkło float
Float to powszechnie wykorzystywana nazwa w produkcji wysokiej jakości szkła. Wyróżnia się dużą gładkością, przeziernością oraz charakterystycznym zielonkawym odcieniem, szczególnie widocznym na krawędziach tafli.
Proces produkcji szkła float, wprowadzony w 1952 roku przez brytyjskiego inżyniera i przedsiębiorcę sir Alastaira Pilkingtona, opiera się na technologii float. Ta metoda jest używana do masowej produkcji płaskiego, polerowanego szkła.
Proces polega na ciągłym wylewaniu roztopionego szkła o temperaturze 1000°C z pieca do płytkiej wanny, w której znajduje się stopiona cyna. Ze względu na mniejszą gęstość i ciężar, utworzona w procesie technologicznym wstęga szkła unosząca się nad powierzchnią cyny formuje płaską, równoległą powierzchnię o grubości od 0,4 do 25 mm.
Grubość szkła float jest regulowana prędkością, z jaką krzepnąca szyba jest wyciągana z wanny z cyną. Po wyciągnięciu szkło tego typu jest schładzane i poddawane cięciu na mniejsze tafle.
Szkło float nazywane jest szkłem zwykłym i jest to najczęściej wykorzystywany typ szyby, co wynika z nieskomplikowanych procesów produkcyjnych przekładających się na atrakcyjną cenę tafli. Do najważniejszych właściwości szkła float należą:
Tafle o grubości większej niż 3 mm można szlifować, a szkło na 4 mm można także frezować i hartować.